Getraumatiseerde kinderen met een verstandelijke beperking: Helpen bij Herstel

De training is ontwikkeld voor ouders, opvoeders, hulpverleners, begeleiders en allen die in hun dagelijks leven of werk te maken hebben met getraumatiseerde kinderen met een verstandelijke beperking. 

Het helpen bij herstel van kinderen met een chronisch trauma is al ingewikkeld, laat staan dat het kind daarnaast ook nog een verstandelijke beperking heeft. Deze kinderen zijn kwetsbaar voor trauma: kinderen met een verstandelijke beperking lopen drie maal zoveel risico op lichamelijke en seksuele mishandeling als kinderen zonder beperking. Ook het risico op verwaarlozing is groter bij kinderen met een beperking. Herstel is mogelijk. In deze training is aandacht voor:

• Wat is traumatische stress bij kinderen en hoe is dat als een kind ook een verstandelijke beperking heeft.

• De 12 cruciale concepten om traumatische stress bij kinderen te begrijpen

• Wat zijn traumatische stressreacties bij kinderen met een verstandelijke beperking.

• Wat kan je als pleegouder doen om het kind te helpen.

NB. Via de website kansrijkopvoeden.nl is de training alleen te volgen door pleeg- en gezinshuisouders!

Pleegouders en gezinshuisouders leren over de impact van trauma en traumatische stress op deze pleegkinderen en de manier waarop zij hen kunnen helpen bij herstel.

In de training wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van kinderen met een verstandelijke beperking, en de invloed van trauma en traumatische stress op deze kinderen.

Deze training helpt om kinderen met een verstandelijke beperking de juiste hulp te bieden na een traumatische ervaring en om met de kinderen én het pleeggezin aan herstel te werken.

In deze training leer je op welke manier je kinderen met een verstandelijke beperking het best kunt helpen om de stress te verminderen die ze ervaren als gevolg van de door hen opgelopen trauma’s (traumatische stress).

De training is ontwikkeld voor ouders, opvoeders, hulpverleners, begeleiders en allen die in hun dagelijks leven of werk te maken hebben met kinderen met een verstandelijke beperking. 

NB. Via de website kansrijkopvoeden.nl is de training alleen te volgen door pleeg- en gezinshuisouders!

De training bestaat uit 6 modules van elk 2 tot 2,5 uur. De modules zijn los te volgen. Wilt u accreditatiepunten bijschrijven in uw SKJ account, dan dient u de hele training te volgen.

Vooraf kunnen pleegouders de casussen doorlezen en de opzet van het programma bekijken in het Werkboek voor deelnemers. Dit is in totaal ongeveer 1 uur leestijd.

Inschrijven

Om je in te schrijven voor een training moet je een account aanmaken.
Klik hier om een account aan te maken.

Praktische informatie

Duur
6 modules van 2-2,5 uur

SKJ punten
16 punten

Accreditatienummer
SKJ209670

Kosten
In overleg