Licht verstandelijk beperkt en opgroeien bij pleegouders: een dubbele uitdaging voor beiden

Veel kinderen die in een pleeggezin of gezinshuis van de WSGV opgroeien, hebben een licht verstandelijke beperking en/of hebben ouders met een verstandelijke beperking.

In deze training wordt stil gestaan bij wat een (licht) verstandelijke beperking precies is, wat dit betekent voor de opvoeding en hoe de opvoeder kan omgaan met de ouders van het kind (bijvoorbeeld wanneer blijkt dat het kind in ontwikkeling zijn/haar ouders overstijgt).

  • Wat is een licht verstandelijke beperking en wat vraagt het in de opvoeding. U leert wat werkt in de communicatie en opvoeding.
  • Welke kwetsbaarheid zien we bij ouders en kinderen met een licht verstandelijke beperking; welke gevolgen kan dit hebben? Wat kunt u hiermee als opvoeder?
  • Wat werkt in het samenwerken met de ouders van uw (pleeg)kind, ook als deze ouders nog veel boosheid en verdriet hebben over de uithuisplaatsing?
  • U weet de belangrijkste kenmerken van een licht verstandelijke beperking en wat dat betekent voor het dagelijks functioneren.
  • U heeft inzicht in wat een kind met een licht verstandelijke beperking (extra) vraagt van zijn opvoeder.
  • U weet ‘wat werkt’ in de communicatie met kinderen/ouders met een licht verstandelijke beperking en hoe u in de communicatie kunt aansluiten.

Pleegouders en gezinshuisouders. 

De training bestaat uit drie dagdelen.

Inschrijven

Om je in te schrijven voor een training moet je een account aanmaken.
Klik hier om een account aan te maken.

Praktische informatie

Duur
3 dagdelen

SKJ punten
7,5

Accreditatienummer
SKJ208312

Kosten
In overleg